Leem en klei vormen de basis voor het maken van steen en dakpannen. Ooit waren er in onze gemeente en de regio tal van steenfabrieken. Op plaatsen waar het leem dicht aan de oppervlakte kwam werden steenfabrieken gevestigd, zoals in Schijf, Bosschenhoofd, Etten en Wernhout. Veel woningen werden gebouwd met steen uit Wernhout en Etten. Op deze fabrieken werkten mensen, waaronder veel jongeren.
Later werden al deze fabrieken gesloten en de leemputten gevuld met huisvuil en afval van sommige fabrieken. Nadien reed een bus met jongeren naar een steenfabriek in Oosterhout. Lang waren de stenen, afkomstig van deze fabriek herkenbaar met de gravure van een VE. Deze VE stond voor Vijf Eiken. Binnen de gemeente waren veel zandwegen. De eerste straatklinkers zorgden voor de eerste verhardingen.
In Sprundelse wijken liggen nog voetpaadjes waar deze stenen in verwerkt zijn. Alle stenen werden met mensenhanden gemaakt. In sommige stenen ontdekte ik tekenen van stenenmakers als een cijfer 6 en een afdruk van vier vingers. Het waren de laag opgeleide mensen die de klinkers in de wegen hamerden, de metselaar en timmerlieden die de huizen bouwden. Mensen waar we nog steeds trots op mogen zijn.