Stofklachten aan de Oosteindseweg in Sprundel

Op donderdag 30 mei constateerden omwonenden van varkensfokbedrijf Burggraaf aan de Oosteindseweg in Sprundel een neergeslagen stof tot op enkele honderden meters van het bedrijf. Het stof vormde een matte laag op alle oppervlakken.

De varkenshouder ontdekte vanmorgen om 9.00 uur zelf een defect aan een van de druppelvangers van de luchtwasser in de varkensstal. Vermoedelijk is deze gisteren kapot gegaan en heeft dit euvel de stofneerslag veroorzaakt.

Zwavelzuur
Normaal gesproken vormt de luchtwasser een gesloten systeem. Door het defect spoot er nu een nevel van (met water verdund) zwavelzuur uit. De Omgevingsdienst is vanmorgen ter plaatse geweest. Zij houden in opdracht van de gemeente Rucphen toezicht. Als dat nodig is handhaven zij de milieuregels.

Neergeslagen stof is pH-neutraal
De adviseur gevaarlijke stoffen van de brandweer heeft op diverse plaatsen het neergeslagen stof getest. Alleen op korte afstand van de bron is zuur gemeten. Buiten deze 50 meter, dus in de openbare ruimte en op percelen van omwonenden, blijkt het stof pH-neutraal. Dit betekent dat het stof geen direct gevaar vormt bij aanraking.

Gevolgen voor omwonenden
Gezien de landelijke locatie is het aantal percelen waar stof is neergeslagen relatief klein. Vee en/of paarden zijn verweid. Het gras waar stof op ligt, wordt aanstaande maandag onderzocht. De uitslag hiervan laat echter nog zo’n twee weken op zich wachten. Tot die tijd wordt dringend geadviseerd het gras dat in aanraking is geweest met het stof niet aan de dieren te voeren, tot de uitslag van de test uitwijst dat dit veilig is.

Groenten en eventueel fruit van de percelen kan worden gegeten als het eerst goed wordt gewassen.

Schade
Omwonenden is geadviseerd contact op te nemen met de eigen verzekeringsadviseur om eventuele schade in beeld te brengen en te kunnen verhalen.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Nu op de radio:

Actieve playlist

zaterdag 20 juli 2024

Last on air:
13:22 Kafke & Frans Bauer with Van Brabant Naar Bordeaux (02:59)
13:36 Rocky Taylor with Summer Romance (02:25)

Now on air:

with

Next on air:
13:38 Wesly Bronkhorst with Daar Was Jij (03:34)
13:42 J-Jingle with Sweeper radio Rucphen doorstart 1 (00:02)
13:42 Frans Bauer with De Luchtballon (03:08)

Laden...

Laden

Laden…