STRAATNAMEN

In sommige dorpen binnen de gemeente Rucphen zijn straten of huizenblokken vernoemd naar planten en dieren. Vooral St. Willebrord is ruim bedacht met vogel en bloemennamen. Sprundel komt er in dat opzicht bekaaid af. Sprundel heeft alleen de Koekoekstraat omdat de streek al heel lang de Koekoek werd en wordt genoemd.

Het zou prachtig zijn dat ook Sprundel, al meer dan 1000 jaar oud, ook straatnamen krijgt met dieren en bloemennamen. Het nieuwbouwproject tussen Molen de Hoop en het Fatimapark zou een eerste begin kunnen zijn. In de nu nog aanwezige boerderij broedde voorheen Ringmussen. Ook in het kruis op de calvarieberg op het kerkhof broedde altijd een Ringmus. Bij de ingang van het kerkhof stond ooit een oude statige zomereik. Na een blikseminslag is hij gekapt.

Onder een van de onderste takken hing het nest van de Wielewaal. De vogel haalde voor zijn jongen de rupsen en kevers in de heggen en bomen aan de Omgangstraat, het Nippelpad en ut Langbos.
De Boerenzwaluwen scheerden ook dit jaar nog langs de oostkant van het Fatimapark om insecten te vangen. Ik zou de instantie, die over de komende nieuwbouw gaat, willen adviseren deze drie vogelnamen te gebruiken. Namen die voor iedereen toegankelijk zijn en Sprundel wat dat betreft nog eens op de kaart zet.
Mans de Jong

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Nu op de radio:

Actieve playlist

vrijdag 12 juli 2024

Last on air:
16:04 J-Jingle with Uuropener goedemiddag altijd nieuws altijd muziek (00:12)
16:05 Hitladder Top 20 with Elke vrijdagmiddag van 3 tot 5 (00:05)
16:05 Hitladder Top 20 with Nummer 10 (00:02)

Now on air:

Frank Verkooyen with Vergeef Me

Next on air:
16:08 Edwin Verstraten with Hitladder Top 20 (02:27)
16:10 Mart Hoogkamer with Doe Mij 'N Rondje (03:08)
16:13 Searchers with Take Me For What I'm Worth (02:36)

Laden...

Laden

Laden…