SUZE ROBERTSON TREEDT UIT DE SCHADUW VAN VAN GOGH

Suze Robertson was een tijdgenote van Vincent van Gogh. Het werk van Robertson doet volgens kenners zeker niet onder voor dat van Van Gogh. ,,Toch is ze niet meer bekend, terwijl ze wel een grootheid was”, vertelt Ron Dirven, directeur-conservator van het Vincent van GoghHuis.

In Etten-Leur, de plaats waar ze van 1895 tot 1898 woonde en werkte, is ze op haar 100e sterfdag 18 oktober herdacht met een tentoonstelling in het Trouwkerkje en de onthulling van een plaquette op haar woonhuis aan de Lange Brugstraat 20.

 

Suze Robertson was een kunstenaar uit de tijd van de Haagse School en was volgens Henk van Kuringen een van de eerste vrouwelijke beroepskunstenaars in Nederland.

Vanwege haar 100e sterfjaar is er een tentoonstelling te zien in Museum Panorama Mesdag. Ook verscheen er een biografie over haar leven en is er een documentaire gemaakt.

Samen met Heemkundekring Jan Uten Houte organiseren Dirven en Van Kuringen 100 jaar Suze Robertson.

De tentoonstelling is tot en met 23 oktober tussen 13.00 en 17.00 uur te bezoeken. “We willen de toekomst van Etten-Leur met het erfgoed van Suze Robertson verder versterken. De herdenking is een eerste stap” volgens Dirven.

foto’s: Ria de Schutter

 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Laden...

Laden

Laden…