Twee AED’s gestolen in Sprundel

In het weekend van 15 en 16 juni zijn in Sprundel opnieuw twee AED’s gestolen. “Onacceptabel!”, is de reactie van burgemeester Marjolein van der Meer Mohr.

AED kan levens redden
“Mensenlevens worden hierdoor onnodig in gevaar gebracht. Het is verschrikkelijk dat er opnieuw AED’s gestolen zijn”, zo stelt de burgemeester. “Wij zien het belang in van snel inzetbare AED’s, die bij hartfalen voor het slachtoffer het verschil kunnen maken tussen leven en dood. Wie haalt het nu in zijn hoofd deze van levensbelang zijnde apparaten te ontvreemden?”, zo vraagt burgemeester Van der Meer Mohr zich af.

AED’s al eerder gestolen
Al eerder werden er AED’s ontvreemd. Eind november 2018 zijn er vijf AED’s gestolen in de gemeente Rucphen: twee in Schijf, twee in Rucphen en één in Sprundel. Vier van deze AED’s zijn later overigens teruggevonden.

Aangifte
De gemeente heeft inmiddels aangifte gedaan van de ontvreemding. Daarbij roept zij inwoners op het te melden bij politie of gemeente als zij iets verdachts gezien hebben.

Dekkend netwerk
De gemeente Rucphen heeft in alle kernen sinds 2011 een dekkend netwerk met ruim 35 AED’s (Automatische Externe Defibrillator). Het is van levensbelang om voldoende AED’s in de buurt te hebben.

Auto’s handhaving uitgerust met AED’s
Twee dienstauto’s van Handhaving zijn recent voorzien van een extra AED. Op deze manier dragen de medewerkers extra bij aan de veiligheid in de omgeving. “In de praktijk is gebleken dat onze dienstvoertuigen soms eerder ter plekke zijn bij een calamiteit dan de hulpdiensten”, aldus burgemeester Marjolein van der Meer Mohr. Het komt geregeld voor dat medewerkers van de gemeente, vooral de handhavers, betrokken zijn bij een reanimatie. Tijdens deze reanimaties bleek dat het soms onnodig veel tijd kost om ook een AED ter plekke te krijgen. Mede daarom nam de gemeente het besluit om de twee surveillancevoertuigen van handhaving te voorzien van AED’s.

Rucphen heartsafe
‘Heartsafe’ is een netwerk van goed geschoolde, geregistreerde vrijwilligers (waaronder nu ook de handhavers) en voldoende beschikbare AED’s. Wanneer de meldkamer van 112 een vermoeden van een circulatiestilstand heeft, alarmeert de meldkamer direct de hulpdiensten en tegelijkertijd vrijwilligers die in de buurt van het slachtoffer wonen en/of werken. Deze vrijwilligers ontvangen een bericht via de app van hartslag.nu met daarin de locatie van het slachtoffer en/of de plek van de dichtstbijzijnde AED die opgehaald moet worden. De AED kan vervolgens met een stroomstoot de hartcirculatie weer proberen te herstellen. Deze alarmering werkt 24 uur, dag en nacht.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Nu op de radio:

Actieve playlist

dinsdag 22 oktober 2024

Last on air:
19:05 Commercial with Maagdenberg 2024 (00:36)
19:05 Commercial with Neelen Dakbedekking 2023 (00:40)
19:06 J-Jingle with Uuropener goedeavond altijd nieuws altijd muziek (00:12)

Now on air:

with

Next on air:
19:06 Jan de Rooij with Race1 (02:38)
19:09 Corry Konings with Adios Amor (03:26)
19:12 Suitz with Wat Is Je Naam (02:41)

Laden...

Laden

Laden…