VEEL ONGELUKKEN BIJ INSTALLATIE ZONNEPANELEN

Meer dan 40 ongevallen vonden er in anderhalf jaar plaats bij installatie van zonnepanelen. De afgelopen 3 jaar waren er 4 met dodelijke afloop. Installateurs nemen onvoldoende maatregelen om veilig te werken. Bij controles van de Nederlandse Arbeidsinspectie werd in meer dan 70% van de gevallen de Arbowet overtreden, en vindt dat er meer aandacht moet komen voor veiligheid in deze sector.

De Arbeidsinspectie constateert dat valgevaar de rode draad is in het aantal meldingen, het aantal geconstateerde overtredingen en het aantal arbeidsongevallen. In 80% van de ongevallen was er sprake van monteurs die door of van het dak vielen en botbreuken opliepen. 20% kreeg te maken met hoofdletsel en bij 10% hield de monteur blijvend letsel over aan het ongeval.

Uit 150 inspecties blijkt dat er onvoldoende wordt gewerkt volgens veiligheidsvoorschriften. Het is belangrijk dat werkgevers risico’s op onveilige situaties voorkomen. De brancheverenigingen spelen een belangrijke rol met Arbo catalogi. Holland Solar en Techniek Nederland hebben gezamenlijke opleidingen en examens voor installateurs met daarin aandacht voor veiligheid.

Bron: Ned. Arbeidsinspectie

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Laden...

Laden

Laden…