Veel mensen spoelen ze achteloos door de wc: vochtige doekjes. Maar het plastic-houdend afval kan grote hoeveelheden de waterzuiveringsinstallaties ontwrichten. Zo ook in Bath, waar het rioolwater uit Brabant wordt gefilterd voordat het in de Westerschelde terechtkomt. Waterschap Brabantse Delta, die de installatie beheert, vestigt de hoop op een Europees verbod in 2026.
“Misschien een drastische oplossing, maar het voorkomt wél dat onze installaties vastlopen”, zegt bestuurder Wessel de Beer tegen Streekomroep ZuidWest. De mensen spoelen soms de vreemdste dingen door. “We vinden zelfs trouwringen en kunstgebitten”, merkt De Beer op. Maar daar blijft het niet bij. De vele doekjes klonteren samen en verstoppen de afvoerbuizen. Niet alleen thuis, maar ook in het gemeentelijk riool en bij de waterzuiveringsinstallaties.
Dit samengeklonterde afval zorgt voor 75 procent van de storingen, zegt De Beer. “Dat leidt tot enorme kosten, landelijk bedraagt de schade tussen de 20 en 50 miljoen euro per jaar.” De doekjes kunnen zich in slierten vastdraaien in de filtermachines, en zodoende de apparatuur in de waterzuiveringsinstallaties beschadigen of zelfs vervormen.
Petitie Unie van Waterschappen
De Unie van Waterschappen heeft zich inmiddels hard gemaakt voor een oplossing, aldus De Beer. In december 2024 heeft de Unie een petitie opgesteld vóór een verbodsregeling. Deze petitie is inmiddels doorgestuurd naar de minister van Infrastructuur en Waterstaat, merkt De Beer op. “Die heeft beloofd de kwestie in Brussel aan te kaarten. Als alles volgens plan verloopt, kan het Europees verbod op plastic-houdende natte doekjes al per 1 januari volgend jaar ingaan.” En in afwachting van zo’n verbod doet de waterschapsbestuurder een dringende oproep aan de mensen thuis: “Alléén de drie P’s mogen in de wc: poep, pis en papier.”