VOGELTREK

Herfst is de periode waarin miljarden vogels van noord naar zuid trekken om de winter door te komen. Wij zien maar een fractie van die miljarden. Het dalen van de temperatuur en het korten van de dagen zijn aanleiding voor de vogels om hun broedgebieden te verlaten. Hormonen sturen deze drang. Insecteneters zoals een roodborstje trekken tijdens de nacht en gebruiken de sterrenhemel als oriëntatie.

Overdag trekkende vogels, zoals vinken en ganzen gebruiken kusten en andere opvallende punten in het landschap. Deze informatie wordt tijdens de trek overgedragen op meetrekkende jonge vogels, zodat zij in de toekomst weten waar zij langs moeten vliegen. Trekvogels steken niet graag brede watervlakten over en richten zich voor een oversteek op smalle overgangen

De juiste wintervoeding kan vogels de winter doorhelpen en wij genieten van hun aanwezigheid. Het zomer roodborstje wordt mogelijk meerdere keren vervangen door een roodborstje uit het noorden. De tjif tjaf voed zich met kleine insecten. Een klein aantal overwintert in ons land maar de meeste doen dit in Zuid Europa of Noord Afrika. Onderweg worden deze trekvogels nog steeds beschoten.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Nu op de radio:

Winnie - Jij Krijgt De Lach Niet Van Mijn Gezicht

Laden...

Laden

Laden…