WANNEER GEBRUIK JE MISTLAMPEN OP DE GOEDE MANIER

Nu het herfst is neemt de kans op mist toe. Dit betekent dat je mogelijk binnenkort je mistlampen aan moet zetten. Hoe zat het met de regels rond het gebruik hiervan? Automobilisten neigen bij dichte mist het groot licht in te schakelen, dat heeft weinig zin: de mist kaatst het licht terug, dat is hinderlijk voor jezelf. Speciale mistlampen aan de voorkant van een auto zijn een betere oplossing.

Zij produceren extra fel licht, waardoor je in een mistbank zelf beter zicht hebt en beter zichtbaar bent voor anderen. Het gaat hierbij om een brede, niet verblindende lichtbundel die vanuit een lage positie op de weg schijnt. Hierdoor kan je onder de mistbank door de weg verlichten. Het is  nadrukkelijk verboden om je mistlampen aan de voorkant te gebruiken als een soort dag verlichting.

Je mag hier alleen je dimlicht gebruiken, tenzij er sprake is van dichte of zeer dichte mist met zicht tot 200 meter. Voor het mistachterlicht geldt dat je dit alleen bij zeer dichte mist mag voeren. Het zicht bedraagt dan minder dan 50 meter. Bij hevige regenval is het gebruik van mistlampen in Nederland nadrukkelijk niet toegestaan.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Nu op de radio:

Carpenters - Yesterday Once More

Laden...

Laden

Laden…