WAT ZIJN VLINDERS?

Vlinders zijn vliegende geslachtorganen die een partner zoeken, paren en eitjes leggen. De rupsen/larven zijn het belangrijkst, maar kunnen zich niet voort planten. Vrouwtjes vlinders leggen hun eitjes op specifieke planten waarvan hun rupsen kunnen eten. Voor een aantal vlindersoorten zijn bepaalde planten van levensbelang. Het Klokjesgentiaanblauwtje legt haar eitjes op de Klokjesgentiaan.

Nadat het rupsje zich vol heeft gegeten met dit plantje ontwikkelt zij een klein zoetstofje aan haar lichaam. Een knoopmier neemt het rupsje mee met dit zoetstofje naar het mierennest. In het mierennest eet het rupsje zich dik aan het mierenbroed en verpopt. Als het vlindertje uit het popje komt moet het snel het nest verlaten om niet door de mieren opgegeten te worden.

Een klein groepje vlinders zijn afhankelijk van wilde viooltje. Als de viooltjes, en dat is al jaren zo, in aantal afnemen komen de deze vlindersoorten in moeilijkheden. Zo zijn de Atalanta, Dagpauwoog en Kleine Vos afhankelijk van grote brandnetel. Koolwitjes van koolsoorten. Het Icarusblauwtje van gewone rolklaver. Zo zie je maar hoe kwetsbaar sommige diertjes zijn.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Nu op de radio:

Ten Tem Pies - Only you

Laden...

Laden

Laden…