Woningeigenaren kunnen vanaf nu gegevens over hun woning bekijken en zelf wijzigingen doorgeven
Dit kan met de interactieve tool MijnWOZvoormelding van de Belastingsamenwerking West-Brabant (BWB). Woningeigenaren kunnen de objectkenmerken van hun woning, zoals een dakkapel, het bouwjaar, de inhoud en een aanbouw bekijken. Vervolgens zijn er twee mogelijkheden:
- ze kunnen aangeven dat de gegevens kloppen;
- of ze kunnen wijzigingen doorgeven.
‘Mijn WOZ voormelding’ geldt voor woningen in de gemeenten Bergen op Zoom, Dongen, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Woensdrecht en Zundert.
Voordelen voor woningeigenaar én de BWB
De BWB beheert administratieve gegevens over woningen. De woningeigenaar heeft zelf vaak het beste beeld van de actuele omstandigheden van de woning. Met de interactieve voormelding krijgen woningeigenaren ruim op tijd de kans om die gegevens online te controleren. Met deze controle verbeteren de gegevens van de BWB en kunnen zij de WOZ-waarde nauwkeuriger berekenen. Bovendien zijn bezwaren en correcties achteraf zo niet meer nodig.
Hoe werkt Mijn WOZ voormelding?
Vanaf 15 november 2018 kunnen woningeigenaren de gegevens van hun woning bekijken, wijzigen en aanvullen. Volg daarvoor de volgende stappen:
1. Ga naar de website: www.bwbrabant.nl;
2. Klik op de button ‘Mijn WOZ voormelding’ (linksonder):
3. Daarna kunt u zich aanmelden via uw DigiD;
4. Vervolgens krijgt u toegang tot Mijn WOZ, waar de gegevens van uw woning staan.
Wat doet de BWB met de reacties?
Als u akkoord bent, dankt de BWB u hartelijk en krijgt u een bevestiging via e-mail. Als u niet akkoord bent en wijzigingen doorgeeft, stelt de Belastingsamenwerking een onderzoek in. De woningeigenaar krijgt daarna een e-mail van de BWB. Hierin geven zij aan wat er met uw voorstel is gebeurd. Wijzigingen of aanvullingen kunnen gevolgen hebben voor het vaststellen van de WOZ-waarde in februari 2019.
Achtergrond
Jaarlijks stelt de Belastingsamenwerking West-Brabant (BWB) de waarde vast van alle woningen in de gemeenten waarvoor zij werkt. Dit is verplicht volgens de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ). De WOZ-waarde staat op het aanslagbiljet van woningeigenaren en is de basis voor de gemeentelijke en waterschapsbelastingen en ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait). Het is daarom belangrijk dat de WOZ-waarde op de juiste gegevens is gebaseerd.
Wilt u hier meer over weten?
Kijk dan op de website www.bwbrabant.nl