Voor inwoners die een kamer over hebben óf zoeken sluiten Etten-Leur en Roosendaal aan bij het landelijke project ‘Onder de pannen’. Hiermee worden twee vliegen in één klap geraakt: woningnood en eenzaamheid.
Wie op straat komt na een scheiding kan niet zomaar terecht bij familie of vrienden. Zonder indicatie is opvang in een daklozenopvang of GGZ-instelling ook geen optie. Door de schaarste op de woningmarkt en de wachttijden voor een huurwoning, groeit het probleem dat langdurige dakloosheid heet.
Wie een kamer in huis over heeft, of er een zoekt voor maximaal een jaar, kan zich melden. In Etten-Leur is Stichting De Herberg de organisatie die het uitvoert.
Huurders van Alwel die zich aanmelden, mogen de extra huuropbrengst zelf houden van de kamer die ze beschikbaar stellen.
Huurders die zo ‘onderverhuren’ hebben geen hinder van regels die ten koste gaan van inkomen of toeslagen. De bijstandsuitkering wordt ook niet verlaagd als je iemand in huis neemt.
Door huurbescherming is er een maximumperiode waarvoor iemand een woningzoekende in huis haalt. Ook mag iemand geen familielid in de eerste of tweede graad (een kind of kleinkind bijvoorbeeld) in huis nemen. Een student, dát mag wel.